keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Pakastin jääkaappina

Pakastimesta 12V alhaisen energian kulutuksen mökkijääkaappi

Aurinkoenergialla ja akulla toimivan jääkaapin energian kulutuksella on merkitystä, kun ajatellaan järjestelmän hintaa ja kapasiteettia.  Suoraan 12V jännitteellä toimivat  kompressori jääkaapit ovat melko kalliita verrattuna  230 V  jääkaappeihin tai pakastimiin.
Lisäksi energiatehokkuus 12V kompressorijääkaapissa on heikko verrattuna 230 V pakastimeen toimittaessa jääkaappilämpötiloissa +5 ....+10C.

Energian kulutus on 12 V:n kompressorijääkaapissa tyypillisesti  20 ....35Ah /vrk ja samaan kulutukseen voi päästä 12V invertterillä ja 230 V jääkaapilla, kunhan käytetään erillistä säädintä joka ohjaa invertterin pienivirtaiseen tilaan,kun kompressori ei käy. 
 Pieni 230V säiliöpakastin invertterin avulla voi toimia jääkaappilämpötiloissa 12V invertterillä ja erillisellä säätimellä  5 ... 10Ah /vrk kulutuksella.
  Kesämökin aurinkosähköjärjestelmän akkukapasiteetti voi näin olla jopa 1/4   , jos käytössä on 230V säiliöpakastimesta ja invertteristä tehty 12V jääkaappi .

Säiliöpakastin Midea 60l

Tehokas 60 l säiliöpakastin 65 W kompressorilla.



Invertteri  HQ 1000 W   12V

- invertterissä kauko-ohjaus liitäntä (4 napainen modulaariliitin), joka mahdollistaa ohjauksen säätimestä 

Invertterissä, jossa kauko-ohjaus liitäntä puuttuu kytketään säätimen ohjaus(puolijohde kytkin) invertterin virtakytkimen rinnalle. Pakastin toimii myös 12V / 600W Intelligent inverterillä, kunhan invertterin ja pakastimen väliin kytketään säätimen ohjaama rele /kytkin viivästettyyn sähkönsyöttöön pakastimelle.


Vaihtoehto invertteriksi  Intelligent 600 W 12V

Intelligent 12V/ 600W modifioitu siniaalto invertteri. Kauko-ohjaus liitäntä kytketään säätimen ohjaus(puolijohde kytkin) invertterin virtakytkimen rinnalle. Lisäksi tarvitaan erillinen rele ohjaamaan viivästetysti jääkaapin/pakastimen sähköä, mikä mahdollistaa myös invertterin käytön myös muuhun tarkoitukseen.

Tämän invertterin  käynnistyskuorman rajoituksia joutui hieman säätämään sisällä olevista potentiometreistä, jotta toimisi luotettavasti ko. pakastimen kanssa.

Pakastin / Jääkaappisäädin invertterin kauko-ohjauksella

  • langaton Bluetooth Low Energy käyttöliittymä Android sovelluksella
  • invertterin kauko-ohjaus
  • 2x16 LCD näyttö
  • jääkaapin/pakastimen lämpötilan mittausanturi
  • lisäreleen mahdollisuus jääkaapin ohjaukseen, jolloin invertterin käyttö myös muuhun tarkoitukseen helppoa

1. Toimiva prototyyppi käytössä


 Piirilevy ja näyttömoduuli 



3D tulostetussa kotelossa




 Android sovellus käyttöliittymä 

1. versio


2. versio





Mökin aurinkosähköjärjestelmä

Paneelien huipputehot  70 + 85 W , kytketty rinnan ja akkuun saatava max. teho n. 125 W .


Vapaa-ajan akku 12V  100Ah ja PWM lataussäädin

Steca PR 1010

Energian kulutuksia käytössä

  • 42 tuntia  noin 22 ..25C ympäristön lämpötilassa asetus +7C  16.6 Ah  = 9,5 Ah/vrk
  • 22 tuntia noin 20..22 C lämpötilassa +7C asetus  7,4Ah  = 8 Ah/vrk
  • 90 tuntia noin 18...23 C lämpötilassa +7 C asetus 28,5Ah = 7,6 Ah/vrk
  • Energian säästöä parannettu lisäämällä kompressorin käyntijakson minimi ajaksi 60 sekuntia, jolloin kompressori käynnistyy harvemmin .


Kuvankaappauksia sovelluksesta käyttötilanteissa

Graafin pisteet 1 sekunnin välein



Graafin pisteet 10 sekunnin välein, käynnistymisväli(n. 8-30 min) vaihteli  paljon jäähdytystarpeen ja ympäristön lämpötilan 22- 27C mukaan.



Akkujännitteen logi  pakastimen käynnistymisessä:


























Punainen käyrä näyttää jännitteen 100 ms välein ja sininen käyrä sekunnin välein.


2 kommenttia:

  1. Moi! Mielenkiintoinen projekti. Itse laitoin 230V jääkaapin akustoon. Invertterinä on tuo 12V / 600W Intelligent. Jääkaappi ei vain aina käynnisty tuolla. Siksi ajattelin sen tarvitsevan tuota viivästettyä sähkönsyöttöä. Osaisitko heittää jonkin linkin mistä voisi aloittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin vasta nyt kysymyksen , todellakin lopetti 12V / 600 W invertteri toimintansa. Korjasin säätämällä sisällä olevilla potikoilla sen virran rajoitusta isommalle ja taas toimii.
      Välissä oli käytössä Motonetin Intelligent 1000 W invertteri , mutta sen jouduin palauttamaan, kun ei toiminut isolla 14V akkujännitteellä(eli käynnistys virtarajoitukset vähän miten sattuu) ja siinä ei mitään potikkasäätöä ollut.

      Poista